humid-WRAP

Projekt badawczy CORNET: HumidWRAP

Tytuł: Aktywne opakowanie regulujące wilgotność i zawartość wody

         Humidity and Water Regulating Active Packaging

Planowany okres realizacji projektu: 01.04.2018 – 31.03.2020

 Projekt międzynarodowy realizowane w programach Narodowego Centrum Badań i Rozwoju

 ŹRÓDŁO FINANSOWANIA Cornet – 23 

WARTOŚĆ PROJEKTU 239 637,50 EURO

Strona internetowa programu: https://www.cornet.online/

Na rynku funkcjonują rozmaite produkty, których jakość i okres trwałości uzależnione są od zawartości wilgoci oraz od ich podatności na zmiany wilgotności otoczenia i wewnątrz opakowania. Przykładowo, mogą to być produkty piekarnicze (chleb, pozostałe pieczywo, ciastka), jak również elektronika, instrumenty (drewniane), czy też stare dokumenty i malarstwo (dzieła sztuki). Niekorzystne zmiany spowodowane nadmierną wilgocią mogą polegać na korozji, niszczącym działaniu mikroorganizmów (do których nadmiernego wzrostu przyczynia się wilgotne środowisko), czy też niekorzystnymi zmianami tekstury w przypadku wyrobów piekarniczych (utrata kruchości, wysychanie).

Celem projektu HumidWRAP jest zabezpieczenie produktów poprzez aktywne opakowanie z papieru i/lub tworzyw sztucznych, regulujące i kontrolujące zmiany wilgotności i zawartość wody w produktach. Docelowo wilgotność wewnątrz opakowania będzie optymalna dla utrzymania jakości zapakowanych produktów. Opakowanie potencjalnie może być stosowane do żywności (utrzymanie i wydłużenie okresu trwałości, świeżości i jakości), jak również dla produktów niespożywczych. W projekcie zastosowane zostaną nowoczesne rozwiązania mające na celu regulowanie wilgotności w opakowaniu; higroskopijne, aktywne substancje stanowić będą składniki kompozytowych lub wielowarstwowych materiałów opakowaniowych.

Aby zoptymalizować efektywność opracowanego rozwiązania zastosowany zostanie model matematyczny i przeprowadzone będą testy przechowalnicze.

W Projekcie udział wezmą następujące jednostki badawcze:

– PTS (Papiertechnische Stiftung), Niemcy – Koordynator,

– Fraunhofer IVV (Fraunhofer-Institutes für Verfahrenstechnik und Verpackung), Niemcy,

– Fraunhofer LBF (Fraunhofer-Institut für Betriebsfestigkeit und Systemzuverlässigkeit), Niemcy,

– CELABOR (Centre de Services Scientifiques et Techniques), Belgia,

– CERTECH (Centre de Ressources Technologiques en Chimie), Belgia,

– COBRO ((Instytut Badawczy Opakowań), Polska,

– CBIMO/ZUT (Centrum Bioimmobilizacji I Innowacyjnych Materiałów Opakowaniowych), Polska.

Koordynatorem projektu w Polsce jest POLSKA IZBA ODZYSKU I RECYKLINGU OPAKOWAŃ

O Projekcie „HumidWrap“

Aktywne opakowanie regulujące wilgotność i zawartość wody

Na rynku funkcjonują rozmaite produkty, których jakość i okres trwałości uzależnione są od zawartości wilgoci oraz  ich podatności na zmiany wilgotności otoczenia i wewnątrz opakowania. Przykładowo, mogą to być produkty piekarnicze (chleb, pozostałe pieczywo, ciastka), a także elektronika, instrumenty (drewniane), czy też stare dokumenty i malarstwo (dzieła sztuki). Niekorzystne zmiany spowodowane nadmierną wilgocią mogą polegać na niszczącym działaniu mikroorganizmów (do których nadmiernego wzrostu przyczynia się wilgotne środowisko), korozji, czy też niekorzystnymi zmianami tekstury w przypadku wyrobów piekarniczych (utrata kruchości, wysychanie).

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom, w ramach inicjatywy CORNET realizowany jest projekt HumidWrap.
W projekcie uczestniczą zagraniczni partnerzy z Niemiec oraz Belgii). W Polsce projekt jest koordynowany przez Polską Izbę Odzysku i Recyklingu Opakowań (PIOiRO), a poszczególne zadania są realizowane przez dwie jednostki badawcze: Instytut Badawczy Opakowań (COBRO)  oraz Centrum Bioimmobilizacji i Innowacyjnych Materiałów Opakowaniowych (CBIMO, ZUT).

Cele projektu:

  • Innowacyjny materiał opakowaniowy na bazie papieru/ tworzyw sztucznych (w tym kompozytów)
    do formowania opakowań aktywnych;
  • Opakowanie aktywne z funkcją regulacji wilgotności do kontaktu z żywnością;
  • Utrzymanie lub/i poprawa jakości zapakowanych produktów piekarniczych

Jak to działa?

Jak to osiągniemy?

  • Opracowanie dynamicznego modelu matematycznego, który ma opisywać stężenie wilgoci w przestrzeni opakowania. Posłuży on do optymalizacji geometrii opakowania oraz samego materiału. Dodatkowo model matematyczny zostanie wykorzystany  jako narzędzie do symulowania oraz odtwarzania warunków produkcji.
  • Identyfikacja i selekcja odpowiednich dodatków regulujących wilgotność, a następnie wprowadzenie ich
    do opakowania (papier/ tworzywo sztuczne/ laminat) w postaci aktywnej powłoki i/lub warstwy.
  • Weryfikacja skuteczności uzyskanych materiałów opakowaniowych w warunkach rzeczywistych
    (testy przechowywania i ocena jakościowa pakowanych produktów), w tym ich charakterystyka.