No module Published on Offcanvas position

O POROZUMIENIU

Zarząd izby jest jednoosobowy, a obecnym prezesem jest Konrad Nowakowski

Informacja prasowa - Forum 2021

Dwa dni pełne rozmów o inteligentnych miastach, wsiach, ochronie środowiska i Europejskim Zielonym Ładzie – to efekt VI Forum Green Smart City, które odbyło się na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie!
Wyjątkowa, VI edycja Forum Green Smart City, tym razem w formule hybrydowej, zaowocowała ogromną liczbą rozmów zarówno na żywo, jak i online. Wśród uczestników znaleźli się samorządowcy, przedsiębiorcy, przedstawiciele uczelni wyższych i agend pracujących na rzecz ochrony środowiska, a także mieszkańcy nie tylko Małopolski, ale również Polski i zagranicy. Rozmawiano o najważniejszych wyzwaniach XXI wieku, pozostających w ścisłym związku z naukami przyrodniczymi, ze szczególnym uwzględnieniem tematów dotyczących Europejskiego Zielonego Ładu.

Konferencja została oficjalnie otwarta przez JM Rektora Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, dr hab. inż. Sylwestra Tabora, prof. URK. JM Rektor podkreślił konieczność dbania o ochronę klimatu, jak również wzięcia odpowiedzialności za los przyszłych pokoleń. Jak zaznaczył: „Powinniśmy czynić sobie ziemię poddaną, a nie nią zawładnąć, zagrabić, czy też zniszczyć”.
Nie zabrakło też niespodzianki! Dzięki wieloletniej współpracy z Polskim Klubem Ekologicznym, Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, za swoją działalność w zakresie ekologii i promowania zrównoważonego gospodarowania zasobami środowiska został wyróżniony Medalem 40-lecia Polskiego Klubu Ekologicznego, który na ręce JM Rektora wręczył dr inż. Zygmunt Fura – przedstawiciel PKE, wieloletni działacz i ekspert.
Celem corocznego wydarzenia jest wymiana informacji w zakresie Smart City oraz Smart Village – nowoczesnych rozwiązań służących budowie inteligentnych miast i wsi. W tym roku organizatorzy rozszerzyli zakres tematyczny Forum, dodając do dyskusji nową koncepcję – określaną, jako Europejski Zielony Ład. Właśnie temu zagadnieniu poświęcono część wystąpień, a wśród nich na uwagę zasługuje głos Komisarza ds. Rolnictwa w UE, Pana Janusza Wojciechowskiego, który mówił: „To bardzo ważne, aby wsie były miejscem godnego życia. Jest to zarazem wielkie zadanie, aby poprawić warunki życia na obszarach wiejskich w Polsce oraz w całej Unii Europejskiej”. Niezwykle napięta agenda wydarzenia, eksperckie wystąpienia prelegentów oraz dwie rozbudowane debaty tematyczne, dają przedsmak tego, o czym mówi się obecnie w kontekście wyzwań XXI wieku w zakresie troski o losy planety i ludzi – relacjonuje dr inż. Tomasz Czech, prof. URK – Dyrektor Centrum Transferu Technologii Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, jeden z organizatorów Forum.
W dalszej części głos zabrali goście: Pani Wiktoria Saganowska, Zastępca Dyrektora Departamentu Departament Strategii Ministerstwa Funduszy i Polityki Regionalnej, Pani Heidrun Maier-De Kruijff, Prezes Stowarzyszenia Przedsiębiorstw Komunalnych Republiki Austrii.
Zaproszeni goście w swoich przemówieniach wskazywali m.in. na szanse, jakie daje wdrożenie koncepcji Europejskiego Zielonego Ładu oraz dokumentów wykonawczych, jak choćby pakietu Fit for 55.
Pierwszy dzień Forum był podzielony na trzy panele: Zielony Ład w Smart City, Zielony Ład w Smart Village oraz Zrównoważony Rozwój. Prelegenci tegorocznej VI edycji Forum Green Smart City poruszyli zagadnienia dotyczące m.in. tego, jak prawidłowo zarządzać zielenią miejską, jak adaptować nasze miasta i wsie do zmian klimatycznych, jakie znaczenie ma zanieczyszczenie hałasem i światłem w naszym najbliższym otoczeniu. Prelegenci poruszali także tematykę wykorzystania danych geoprzestrzennych w zarządzaniu transportem i mobilnością miejską, jak również aspekt wpływu smogu na jakość życia ludzi i zwierząt.
Podczas drugiego dnia Forum organizatorzy zaplanowali dwie debaty tematyczne, zatytułowane „Wpływ innowacji społecznych na rozwój Smart City i Smart Village” oraz „Europejski Zielony Ład a Smart City i Village”. Wśród dyskutantów znaleźli się doświadczeni i utytułowani eksperci zajmujący się na co dzień problematyką miejską, energetyką, gospodarowaniem odpadami, rolnictwem, a także przedstawiciele samorządów.

VI Forum Green Smart City przejdzie do historii, jako najbardziej dostępne dla szerokiego grona odbiorców spośród dotychczasowych edycji, a to za sprawą swojej hybrydowej formuły. Tym, co wyróżniało tegoroczną edycję, był również niezwykle bogaty i napięty program wystąpień i debat. Już teraz organizatorzy zastanawiają się, czy nazwa wydarzenia nie powinna zostać rozwinięta o dodatkowy człon „Smart Village”, jak również w jaki sposób dotknąć tematów bliższych zwykłemu odbiorcy, dotyczących m.in. nowoczesnych, inteligentnych gospodarstw domowych.
Wydarzenie zgromadziło łącznie ponad 200 uczestników na żywo i 200 uczestników online! Tym samym zakończyła się VI edycja Forum Green Smart City, które odbyło się w dniach 28-29 października 2021 na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.

Organizatorami wydarzenia byli: Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Centrum Transferu Technologii Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, Centrum Innowacji Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie spółka z o. o. oraz Związek Uczelni InnoTechKrak. Wydarzenie było współfinansowane ze środków uzyskanych z Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.

Z materiałami dotyczącymi konferencji można się zapoznać na oficjalnej stronie wydarzenia.

Równolegle z Forum odbywały się targi wystawiennicze – tzw. FORUM EXPO, których sponsorem była firma Hugo Green Solutions sp. z o.o.

AKTUALNOŚĆI

Informacja prasowa - Forum 2021

Informacja prasowa 29.10.2021 r.

EkoSfera jako okazja do prezentacji priorytetów Ministerstwa Klimatu i Środowiska

Konferencja EkoSfera była okazją do dyskusji o postępujących zmianach klimatu oraz wynikającej z nich konieczności transformacji energetycznej w Polsce. W ramach spotkania odbyły się cztery sesje tematyczne dotyczące wyzwań związanych z transformacją, adaptacją miast do zmian klimatu, gospodarowaniem zasobami wodnymi oraz ekoprojektowaniem.

Czas na czysty biznes

Poznań, 28 października 2021

Czas na czysty biznes – kompleksowo o technologiach wodorowych
Rusza pionierski projekt Grupy MTP będący odpowiedzią na potrzebę popularyzowania wiedzy dotyczącej rozwiązań poświęconych nisko i zeroemisyjnej gospodarce. Forum H2POLAND, które odbędzie się 17-18 maja 2022, to pierwsze w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej kompleksowe targi dedykowane technologiom wodorowym. To właśnie w Poznaniu, pierwiastek H2 będzie odmieniany przez wszystkie przypadki, zarówno podczas licznych konferencji i debat jak i w ofercie wystawców gotowych na innowacyjny biznes.

Fit for 55” – co oznaczają dla Polski nowe przepisy klimatyczne?

Informacja prasowa 11.10.2021 r.

„Fit for 55” – co oznaczają dla Polski nowe przepisy klimatyczne?

Wraz z uchwaleniem przez Unię Europejską Prawa Klimatycznego, cel neutralności klimatycznej w 2050 roku w całej UE oraz przejściowy cel 55 proc. na 2030 rok, stały się elementem europejskiego porządku prawnego. Jak nowe wytyczne dostosować do polskich realiów? Na to pytanie poszukają odpowiedzi uczestnicy EkoSfery, organizowanej przez Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej, 14. października podczas targów POLECO.

Zapraszamy do uczestniczenia w Eko Sferze w godzinach 13.15-14.15 pierwszego dnia konferencji (13.10.2020)

Szanowni Państwo,

Kompleksowa oferta ekologicznych trendów oraz technologicznych nowości dla branży ochrony klimatu, ale także różnych gałęzi przemysłu i przedsiębiorstw uwzględniających w swojej działalności aspekty środowiskowe, będzie zaprezentowana podczas targów POLECO.

Stronę zainstalował wserwis.waw.pl  Obsługa informatyczna, Informatyk Żoliborz