No module Published on Offcanvas position

SYSTEM GOSPODARKI ODPADAMI Z ZACHOWANIEM NAJWYŻSZYCH STANDARDÓW

Operacyjnie powiązane firmy wspierają odzysk, recykling i unieszkodliwianie opakowań wielomateriałowych oraz po środkach niebezpiecznych

Informacja prasowa - Forum 2021

Dwa dni pełne rozmów o inteligentnych miastach, wsiach, ochronie środowiska i Europejskim Zielonym Ładzie – to efekt VI Forum Green Smart City, które odbyło się na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie!
Wyjątkowa, VI edycja Forum Green Smart City, tym razem w formule hybrydowej, zaowocowała ogromną liczbą rozmów zarówno na żywo, jak i online. Wśród uczestników znaleźli się samorządowcy, przedsiębiorcy, przedstawiciele uczelni wyższych i agend pracujących na rzecz ochrony środowiska, a także mieszkańcy nie tylko Małopolski, ale również Polski i zagranicy. Rozmawiano o najważniejszych wyzwaniach XXI wieku, pozostających w ścisłym związku z naukami przyrodniczymi, ze szczególnym uwzględnieniem tematów dotyczących Europejskiego Zielonego Ładu.

Konferencja została oficjalnie otwarta przez JM Rektora Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, dr hab. inż. Sylwestra Tabora, prof. URK. JM Rektor podkreślił konieczność dbania o ochronę klimatu, jak również wzięcia odpowiedzialności za los przyszłych pokoleń. Jak zaznaczył: „Powinniśmy czynić sobie ziemię poddaną, a nie nią zawładnąć, zagrabić, czy też zniszczyć”.
Nie zabrakło też niespodzianki! Dzięki wieloletniej współpracy z Polskim Klubem Ekologicznym, Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, za swoją działalność w zakresie ekologii i promowania zrównoważonego gospodarowania zasobami środowiska został wyróżniony Medalem 40-lecia Polskiego Klubu Ekologicznego, który na ręce JM Rektora wręczył dr inż. Zygmunt Fura – przedstawiciel PKE, wieloletni działacz i ekspert.
Celem corocznego wydarzenia jest wymiana informacji w zakresie Smart City oraz Smart Village – nowoczesnych rozwiązań służących budowie inteligentnych miast i wsi. W tym roku organizatorzy rozszerzyli zakres tematyczny Forum, dodając do dyskusji nową koncepcję – określaną, jako Europejski Zielony Ład. Właśnie temu zagadnieniu poświęcono część wystąpień, a wśród nich na uwagę zasługuje głos Komisarza ds. Rolnictwa w UE, Pana Janusza Wojciechowskiego, który mówił: „To bardzo ważne, aby wsie były miejscem godnego życia. Jest to zarazem wielkie zadanie, aby poprawić warunki życia na obszarach wiejskich w Polsce oraz w całej Unii Europejskiej”. Niezwykle napięta agenda wydarzenia, eksperckie wystąpienia prelegentów oraz dwie rozbudowane debaty tematyczne, dają przedsmak tego, o czym mówi się obecnie w kontekście wyzwań XXI wieku w zakresie troski o losy planety i ludzi – relacjonuje dr inż. Tomasz Czech, prof. URK – Dyrektor Centrum Transferu Technologii Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, jeden z organizatorów Forum.
W dalszej części głos zabrali goście: Pani Wiktoria Saganowska, Zastępca Dyrektora Departamentu Departament Strategii Ministerstwa Funduszy i Polityki Regionalnej, Pani Heidrun Maier-De Kruijff, Prezes Stowarzyszenia Przedsiębiorstw Komunalnych Republiki Austrii.
Zaproszeni goście w swoich przemówieniach wskazywali m.in. na szanse, jakie daje wdrożenie koncepcji Europejskiego Zielonego Ładu oraz dokumentów wykonawczych, jak choćby pakietu Fit for 55.
Pierwszy dzień Forum był podzielony na trzy panele: Zielony Ład w Smart City, Zielony Ład w Smart Village oraz Zrównoważony Rozwój. Prelegenci tegorocznej VI edycji Forum Green Smart City poruszyli zagadnienia dotyczące m.in. tego, jak prawidłowo zarządzać zielenią miejską, jak adaptować nasze miasta i wsie do zmian klimatycznych, jakie znaczenie ma zanieczyszczenie hałasem i światłem w naszym najbliższym otoczeniu. Prelegenci poruszali także tematykę wykorzystania danych geoprzestrzennych w zarządzaniu transportem i mobilnością miejską, jak również aspekt wpływu smogu na jakość życia ludzi i zwierząt.
Podczas drugiego dnia Forum organizatorzy zaplanowali dwie debaty tematyczne, zatytułowane „Wpływ innowacji społecznych na rozwój Smart City i Smart Village” oraz „Europejski Zielony Ład a Smart City i Village”. Wśród dyskutantów znaleźli się doświadczeni i utytułowani eksperci zajmujący się na co dzień problematyką miejską, energetyką, gospodarowaniem odpadami, rolnictwem, a także przedstawiciele samorządów.

VI Forum Green Smart City przejdzie do historii, jako najbardziej dostępne dla szerokiego grona odbiorców spośród dotychczasowych edycji, a to za sprawą swojej hybrydowej formuły. Tym, co wyróżniało tegoroczną edycję, był również niezwykle bogaty i napięty program wystąpień i debat. Już teraz organizatorzy zastanawiają się, czy nazwa wydarzenia nie powinna zostać rozwinięta o dodatkowy człon „Smart Village”, jak również w jaki sposób dotknąć tematów bliższych zwykłemu odbiorcy, dotyczących m.in. nowoczesnych, inteligentnych gospodarstw domowych.
Wydarzenie zgromadziło łącznie ponad 200 uczestników na żywo i 200 uczestników online! Tym samym zakończyła się VI edycja Forum Green Smart City, które odbyło się w dniach 28-29 października 2021 na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.

Organizatorami wydarzenia byli: Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Centrum Transferu Technologii Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, Centrum Innowacji Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie spółka z o. o. oraz Związek Uczelni InnoTechKrak. Wydarzenie było współfinansowane ze środków uzyskanych z Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.

Z materiałami dotyczącymi konferencji można się zapoznać na oficjalnej stronie wydarzenia.

Równolegle z Forum odbywały się targi wystawiennicze – tzw. FORUM EXPO, których sponsorem była firma Hugo Green Solutions sp. z o.o.

AKTUALNOŚĆI

2022 Konkurs 11. Strefa Studenta

2022 Konkurs 11. Strefa Studenta – startujemy z zapisami!

Ruszyła rejestracja na Konkurs 11. Strefa Studenta, organizowany podczas 14. edycji Międzynarodowych Targów Opakowań Packaging Innovations, które odbędą się w dn. 31.05.-01.06.2022 w EXPO XXI Warszawa. Na zgłoszenia czekamy do 11 kwietnia.

17 marca 2022 konferencja EME. Energy. Management. Environment

Wydział Zarządzania Politechniki Wrocławskiej we współpracy z Centrum Zrównoważonego Rozwoju i Ochrony Klimatu zapraszają na międzynarodową konferencję online – EME. Energy. Management. Environment 2022., która będzie miała miejsce 17 marca 2022 roku na platformie zoom.

PIOIRO będzie aktywnie uczestniczyło w debacie dotyczącej GOZ. Zapraszamy do udziału.

Komisja Europejska rozpoczęła konsultacje dotyczące biotworzyw

Komisja Europejska rozpoczęła publiczne konsultacje w sprawie nadchodzących ram politycznych dotyczących tworzyw sztucznych pochodzenia biologicznego, biodegradowalnych i kompostowalnych. Informacje od obywateli i zainteresowanych stron zostaną opublikowane na stronie internetowej Dyrekcji Generalnej UE ds. Środowiska, która jest otwarta na opinie do 15 marca 2022 r.

Informacja prasowa - Forum 2021

Informacja prasowa 29.10.2021 r.

EkoSfera jako okazja do prezentacji priorytetów Ministerstwa Klimatu i Środowiska

Konferencja EkoSfera była okazją do dyskusji o postępujących zmianach klimatu oraz wynikającej z nich konieczności transformacji energetycznej w Polsce. W ramach spotkania odbyły się cztery sesje tematyczne dotyczące wyzwań związanych z transformacją, adaptacją miast do zmian klimatu, gospodarowaniem zasobami wodnymi oraz ekoprojektowaniem.

Stronę zainstalował wserwis.waw.pl  Obsługa informatyczna, Informatyk Żoliborz